Benvinguda alcaldia

print pdf

Benvinguts i benvingudes al web de l’ajuntament de Bonastre.

Bonastre  és un municipi del Baix Penedès que limita amb les comarques del Tarragonès i l’Alt Camp. Segons diferents estudis, el nom primitiu del poble seria Alastro, que prové del nom llatí Oleastre, és a dir, terra d’oli.

La hidrografía del terme es caracteritza pels torrents, que estan drenats per aigües pluvials. El municipi disposa de d’un gran nombre d’aigües subterrànies, pous i fonts naturals; en tot el terme se’n poden comptar més de quinze, entre les quals podem destacar la Font del Pastorell, la Font dels  Cargolins i la Font de la Gavatxa. També hi abunden les barraques de pedra seca, que repartides per tot el terme se’n poden comptar més d’una trentena.

Tradicionalment Bonastre ha estat lligat al món rural, i l’agricultura és encara avui el principal pilar del municipi, que està envoltat de conreus de secà, principalment vinyes i oliveres. L’agricultura ecològica, diverses explotacions ramaderes i serveis relacionats amb el turisme rural complementen l’activitat agrícola. El poble compta amb una antiga premsa d’oli que permet que al mes de novembre s’hi elabori de manera tradicional un oli verge de gran qualitat, emparat per la denominació d’orígen Siurana. Tant l’oli com el vi, elaborat a les cases de manera tradicional, es pot aconseguir al mateix municipi.

Com a llocs d’interès, destaca l’església parroquial de Santa Magdalena, que va ser construïda entre els anys 1833 i 1850, té el privilegi d’haver estat restaurada per l’arquitecte Josep M Jujol –fill de mare bonastrenca i nomenat fill il·lustre del municipi- que hi va construir obres essencials com ara l’altar major, el bapisteri i, sobretot, el sagrari. 

Pel que fa a festes i tradicions, destaca la Festa Major en honor a Sta. Magdalena, que es celebra el 22 de juliol, i la Festa Major petita per Sta. Quitèria, el 22 de maig. Per aquestes dates hi ha un programa de festes, on hi participen les diferents entitats del municipi, pensat per a engrescar tothom que passi per Bonastre, tant grans com petits.

Situat en un indret privilegiat en plena natura, amb les platges de la Costa Daurada a 7 km del poble, Bonastre reuneix  molts  atractius, tant per les bones comunicacions com per les possibilitats properes per a l’oci i la cultura, que fan que esdevingui un lloc ideal per a gaudir d’unes boniques passejades a peu, en bicicleta o a cavall, per fer una estada en una casa rural, per assaborir la gastronomia tradicional i per viure en un ambient tranquil entre el mar i la muntanya.